İlaç Alım Koşullarının İyileştirilmesi Eylemliliğine İlişkin
Eczacının ilaç alım koşullarının giderek ağırlaşması üzerine, 12 Nisan 2009 tarihinde Başkanlar Danışma Toplantısı yapıldı ve bu toplantıda ilaç üreticilerine karşı eylemlilik kararı alındı.
Eylemlilik sürecinde yola çıkışımızdaki temel amaç, % 60’lara yaklaşan ticari ıskontosu olmayan ürünlerin bir bölümünün yeniden ıskontolu hale gelmesini sağlamak, ortalaması kurum ödeme süresinin gerisine düşen vadeleri makul sürelere getirmek, dolayısıyla eczacıyı yaşatabilecek ticari koşulların oluşmasını sağlamaktı.
12 Nisan 2009’da başlayan süreçte, iki Başkanlar Danışma Toplantısı daha yapıldı. Konunun eczanelerin yaşamları açısından ne denli önemli olduğu eczacılara anlatıldı. Eczanenin karlılığında ve yaşamını sürdürmesinde alım koşullarının ne denli önemli olduğu konusunda geniş bilgiler verildi. Bu süreçte, hem vadelerde, hem de ıskontolarda nerelere geldiğimiz ve ne durumda olduğumuz anlatılarak konunun önemine bir kez daha dikkat çekilmesi sağlandı.
Bu anlamda özelikle 16–17 firmaya “makul ve yaşanabilir” ölçüler konusunda “düzeltilebilir keyfi uygulamaların ve çelişkilerinin” olduğu konusunun Merkez Heyetimiz tarafından anlatıldığını biliyoruz.
Taleplerimiz konusunda, koşulları olumsuz olan ve giderek eczacı aleyhine değişen bir firmaya, “sabrının ve ekonomik sıkıntının son noktasındaki” eczacımızın büyük desteği ile eylem başlattık. Çıkılan uzun yolun başlangıcı olan bu eylem, bizlere istediğimiz somut sonucu da getirmiştir. Bu anlamda, verilen mücadelenin sonunda bir şeyler kazanmanın mutluluğu yorgunluklarımızın önüne geçmektedir.
Elde edilen bu başarıdan sonra, içinde bulunduğumuz durumu doğru değerlendirmek bakımından şu soruların yanıtını eczacı kamuoyu merakla beklemektedir.
-12 Nisan 2009’da başlayan eylemlilik sürecinde Haziran ve Temmuz aylarında birer Başkanlar Danışma Toplantısının dışında , “İlaçta Durum” adı altında kurulan komisyonun çok kereler toplandığını biliyoruz. Eczacılarımız konuyla ilgili istim üzerindeyken, bu rehavet nedendir, neyi beklemekteyiz?
-Biz yolun başında firmaları seri biçimde bu sürecin içine alma kararlığı ile yola çıkmadık mı?
-Bu eylem sektördeki tüm firmaların ilaç alım koşularına karşı bir eylem midir, yoksa sadece Servier eylemi midir?
Bu karışıklığa ve edilgenliğe bir an önce son verilmelidir. Bizim başarı ölçümüz küçük cephe savaşları kazanmak olmamalıdır. Bizler, birlikte davranmanın ne kadar güçlü bir silah olduğunu bilen bir yapıyız. Bu gücümüzü kullanırken devamlılığı ön plana çıkarmalıyız.
O halde büyük savaşları kazanmak için rehaveti üzerimizden atmalı ve bir an önce örgüte yön göstermeliyiz.
Yönetim Kurulu Adına
Başkan
Ecz. M. İrfan DEMİRCİ