GAZİANTEP İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
KOORDİNATÖRLÜĞÜNDE
GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
İLE
GAZİANTEP ŞAHİNBEY BELEDİYE BAŞKANLIĞI
İLE
GAZİANTEP ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
İLE
8. BÖLGE GAZİANTEP ECZACI ODASI BAŞKANLIĞI
İŞBİRLİĞİNDE
“EVSEL ATIK İLAÇLARIN BERTARAF EDİLMESİ PROJESİNE”
İLİŞKİN PROTOKOL
PROTOKOLÜN AMACI
Madde 1.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı, tedavi maliyetleri ve halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olarak devam etmektedir. Yapılan çalışmalar ilaç tüketimini son 10 yılda 3 kat arttığını, yine ülkemizde de sağlıkta ilaca ayrılan payın % 50 arttığını göstermektedir. Bakanlığımız 2011, 2012 ve 2013 yılı verileri, İlimizin bu konuda hiç de parlak olmayan sonuçlarını ortaya koymaktadır. 2011 ve 2012 yıllarında antibiyotik tüketiminde 1. olan ilimiz 2013 yılında bakanlığımız tarafından pilot il seçilmiştir. İlaca erişimin kolaylaşmasının ardından “bir gün lazım olur” düşüncesi evlerimizde ilaç bulundurma alışkanlığımızı göstermektedir. Evimizdeki kullanılmayan ilaçlar ailemiz, toplumumuz ve çevremiz için geri dönüşü çok zor olabilecek riskler taşımaktadır. Akılcı ilaç kullanımı ilkeleri arasında, yanlış ilacın yanlış kişiler tarafından kullanımının engellenmesi de yer almaktadır. Evlerde bulunan kullanılmayan veya miadı dolmuş ilaçlardan kaynaklanan İlaç suiistimali, hatalı kullanım, çocuklarda kazai zehirlenmeler, intihar girişimleri ve çevresel zararları en aza indirmek maksadıyla miadı dolmuş veya kullanılmayan ilaçların uygun yöntemlerle toplatılıp imha edilmesi nedeniyle yapılacak iş ve işlemlerin belirlenmesi.
PROTOKOLÜN DAYANAĞI
Madde 2.
1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu,
5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu,
5393 sayılı Belediye Kanunu
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 02.04.2015 tarih ve 29314 sayı Atık Yönetimi Yönetmeliği,
İlgili hükümlerine göre hazırlanmıştır.
PROTOKOLÜN KONUSU
Madde 3.
Gaziantep Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Gaziantep Çevre Şehircilik Müdürlüğü, Şahinbey Belediye Başkanlığı ve TEB 8.Bölge Gaziantep Eczacı Odası arasında "Evsel Atık İlaçların Bertarafı Projesi ” yapılmak suretiyle, Şahinbey ve Şehitkamil İlçelerinde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında görevli çalışanların evlerinde kullanılmayan ve miadı dolarak her gün yanlış yöntemlerle imhasına kalkıştığımız ilaçların uygun şekilde toplatılarak bertarafının sağlanması.
PROTOKOLÜN TARAFLARI
Madde 4.
Bu protokolün tarafları, Gaziantep Sağlık Müdürlüğü ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Gaziantep Çevre Şehircilik Müdürlüğü ile Şahinbey Belediye Başkanlığı ile TEB 8.Bölge Gaziantep Eczacılar Odası’dır.
TANIMLAR VE KISALTMALAR
Madde 5.
Bu Protokolde geçen;
İfade eder.
TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Madde 6.
6.1. GAZİANTEP İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREVLERİ
6.1.1. Projenin koordinatörlüğünü yapmak,
6.1.2. Evsel Atık İlaçlarının toplanması, insan sağlığına zararları konusunda İSM tarafından eğitimler düzenlemesi(kamu kurumları, sosyal tesisler vb.) ve atık ilaç kutularına tıbbi atıkları karıştıran kurumlara bilgilendirme yapmak.
6.1.3. Projenin tanıtımı için Şahinbey Belediye Başkanlığı ile görsel materyal oluşturmak.
6.1.4 Konu hakkında çalışanların ve vatandaşların bilgilendirilmesini sağlamak amacı ile ilimizde hizmet veren üniversitelerde stantlar açmak.
6.2. GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞININ GÖREVLERİ
6.2.1. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığınca Atık İlaçların Toplanması için araç temin edilmesi. Bu araçların belirlenen tarihler veya dolduğunun belirtilmesi durumunda, kurumlardan kurum isimlerinin yer aldığı etiketli şeffaf poşetlerde atıkların toplanmasını sağlamak.
6.2.2. Toplanan Evsel Atık İlaçların bertaraf edilinceye kadar Çevre Kanunu ve ilgili mevzuatlar gereğince depolanmasının sağlanması.
6.2.3. Toplanılan atık ilaçların bertarafının sağlanması.
6.2.4. Proje tanıtımı ve atık ilaç kutularının bulunduğu kurum listelerinin Büyükşehir Belediyesine ait bilboardlar da yayınlanmasının sağlanması.
6.2.5. Atık ilaç kutularına karışan tıbbi atıkların alınmaması, bu durumların yaşandığı kurumların tespit edilmesi ve bu gibi durumlarda İl Sağlık Müdürlüğünün bilgilendirilmesini sağlamak.
6.3. GAZİANTEP ŞAHİNBEY BELEDİYE BAŞKANLIĞININ GÖREVLERİ
6.3.1. Atık İlaç Kutularının kilitli, ilacın atıldıktan sonra tekrar alınmasını mümkün kılmayan (çek-valf sistemli ), kırılmayan, dökülmeyecek şekilde tasarlanan Şahinbey Belediyesince temin edilen kutuların ihtiyaç duyulduğu takdirde tekrar temin edilmesinin sağlanması ve var olan kutulardaki logoların ve afişlerin yenilenmesinin sağlanması
6.3.2. Projenin tanıtımı aşamasında İSM tarafından hazırlanan afiş ve broşürlerden ihtiyaca binaen bastırılması ve bu konuda teknik desteğin İSM’ ne verilmesi.
6.3.3. Digiboardlar da proje tanıtımı ve atık toplama kutularının bulunduğu kamu binalarının yayınlanarak duyurunun yapılması, Akılcı İlaç Kullanımı kapsamında yer alan evsel atık ilaçların bertarafı konusunda kamu spotu oluşturmak amaçlı İSM’ ne çalışan elaman ve teknik destek vermek.
6.3.4. Şahinbey Aile Merkezlerinde yapılacak eğitimleri organize etmek.
6.3.5. Evsel Atık İlaçların toplanması için kurumların adı yazan etiketli şeffaf poşet basımının sağlanması.
6.4. GAZİANTEP ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREVLERİ
6.4.1. Proje kapsamında Çevre Kanunu ve ilgili yönetmelikler doğrultusunda izinlerin verilmesi.
6.4.2. Evsel Atık İlaçlarının toplanması, çevre sağlığına zararları konusunda İÇŞM tarafından eğitimlerin verilmesi.
6.4.3. Belediyelerin ev hanımlarına yönelik yapmış olduğu eğitimlerde evsel ilaç atıklarıyla ilgili bilgilendirme yapılması.
6.4.4. Projenin çevre mevzuatı kapsamında yürütüldüğüne dair denetimler yapmak.
6.4.5.Çevre Haftası programı kapsamında(5 Haziran 2018 sonrası), halka dağıtılmak üzere promosyon verilmesi ve projenin bilinirliliğini arttıracak etkinliklere yer verilmesi.
6.5.8. BÖLGE GAZİANTEP ECZACI ODASI BAŞKANLIĞININ GÖREVLERİ
6.5.1. Projeye ait afişlerin eczanelerde asılarak projenin tanıtımının sağlanması,
6.5.2. Atık ilaçlar konusunda danışmanlık sağlanması.
6.5.3 Eğitim çalışması verilen kuruluşlarda projenin tanıtımı ve öğrencilere dağıtılmak üzere, üzerinde kamu spotu bulunan tişört bastırılması.
PROTOKOLÜN SÜRESİ
Madde 7.
Bu Protokol hükümleri ………. tarihinde imzalanarak uygulamaya başlanılan Evsel atık ilaçların Bertarafı Projesi ………… tarihine kadar devam edecektir.
Bu protokol 4 sayfa ve 6 maddeden oluşmakta olup, taraflarca …/…/2018 tarihinde imzalanmıştır.
…/…/2018 …/…/2018
Uzm. Dr. Serdar SARIFAKI Fatma ŞAHİN
Gaziantep İl Sağlık Müdürü Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı
…/…/2018 …/…/2018
Mehmet TAHMAZOĞLU Hasan ALAN
Şahinbey Belediye Başkanı Gaziantep Çevre ve Şehircilik Müdürü
…/…/2018
İrfan DEMİRCİ
Bölge Gaziantep Eczacı Odası Başkanı
O L U R
…./…./2018
Ali YERLİKAYA
Vali
Duyuru Okunma Sayısı : 4046